Novetats documentals del CRDD. Novembre

El Fons Documental del CRDD funciona com una biblioteca, si veniu durant el seu horari d’apertura podeu agafar obres en prèstec durant un mes. Al novembre, el fons documental del CRDD ha incorporat les següents obres.

La violencia de género: Algunas cuestiones básicas de Esperanza Bosch

Aquesta obra de Esperanza Bosch pretén oferir a les lectores i als lectors les qüestions bàsiques que conformen aquesta problemàtica per tal de que pugui ser estudiada i, tanmateix, faciliti la comprensió del perquè de la violència de gènere. Per a que això sigui possible, l’autora concep la violència de gènere com un fenomen social, exposa les diferents manifestacions de violència i, tanmateix, explica diferents factors que poden ajudar a prevenir-la.

Adiós bella durmiente de Madonna Kolbenschlag

Aquest llibre trenca amb l’encanteri, de manera brillant i intel·ligent, amb el que els contes de fades i els mites en general han fascinat el comportament femení durant anys. L’autora no es limita a analitzar els arquetips que tenen lloc en els contes de fades, sinó que a més proposa una nova vivència, més lliure i espiritual, tant de la feminitat com de la masculinitat. Una lectura útil i interessant tant per dones com per homes.

Guía de recomendaciones para la detección de violencia machista en hombres del Ajuntament de Barcelona

De la preocupació de que els homes no són atesos de manera específica en la xarxa pública per la violència vers la parella o la família, neix aquesta guia. Aquesta, és un document impulsat per la Conselleria de la Dona i els Drets Civil, que busca detectar i abordar les situacions en les quals els homes exerceixen la violència masclista. A més, busca oferir unes pautes per als professionals amb el propòsit de que puguin detectar situacions de violència així com per a que tinguin certes indicacions per treballar amb homes agressors.

El tecnofeminismo de Judy Wajcman

Té sexe la tecnologia? Fins fa poc temps, els estereotips populars han vinculat estretament la tecnologia amb la masculinitat. Però en la nova era digital, les dones connectades estan poblant el ciberespai i acollint el canvi tecnològic. Què aportarà a les dones la nova societat global de la informació basada en l’enginyeria genètica, dissenyada digitalment i controlada a distància? Tot i que la majoria dels i les especialistes apunten a que el futur digital serà diferent, quant de cert hi ha en això per a les relacions socials de gènere?

Aquest llibre planteja que els avenços tecnocientifics estan transformant radicalment la relació dona-màquina. Recorrin a nous plantejaments del postmodernisme, la teoria feminista i dels estudis de la ciència i la tecnologia, Judy Wajcman analitza les diferents maneres en que les tecnologies tenen gènere, tant en relació al seu disseny com en la seva utilització.

El género quebrantado de Joaquín Giró

El gènere és la construcció social o cultural fonamentada en la diferència biològica, que ha anat canviant al llarg del temps i de l’espai. Aquest gènere està fragmentat ja que es presenta en societat fragmentat a causa de la violència i l’opressió de la discriminació que el gènere masculí exerceix sobre el femení. La causa fonamental que provoca aquesta violència resideix en el model de societat en el que vivim, que situa a la dona en una posició d’inferioritat respecte al home, així com en els patrons culturals discriminatoris vers la dona; és a dir, les dones pateixen primordialment una violència exercida per homes, el que es tradueix, per tant, en l’aparició de la violència sexista i masclista.

En aquesta obra, l’autor ha seleccionat un conjunts de treballs d’investigació en referència a la violència de gènere, les causes d’aquesta i els contexts en els quals es produeix, amb el propòsit d’oferir un coneixement sobre les relacions de desigualtat per raó de sexe i poder així disposar de les eines necessàries per contribuir a la lluita per la llibertat dels drets de les dones; una lluita de la qual tots i totes formem part per poder construir una societat més justa i equitativa.

Sexos, género y salud de Sara Velasco Arias

En aquest llibre es desenterra el jaciment de les teories contextuals i de la subjectivitat sobre la salud i la teoria feminista, què, amb la intersecció d’ambdós eixos, ha nascut una visió de gènere en salut. L’obra pot dividir-se en tres apartats:

Per una banda, es proposa el sistema subjecte/sexe/gènere que, en interacció amb el sistema bio/psico/social, interpreta la vida i la salut segons dos àmbit; l’àmbit corporal biològic -per tant els sexes-, i l’àmbit psíquic, és a dir, els significats subjectius de les experiències viscudes.

Per l’altra, es desenvolupen dos mètodes per aplicar aquesta visió de gènere en referència a la salut; un enfocament destinat a planificar i programar i un altre per a la pràctica clínica.

Per últim, l’autora realitza un anàlisis del gènere en referència a la situació espanyola en qüestió de la salut mental.

¿Quién eres? De la personalidad a la autoestima de Enrique Rojas

El psiquiatra Enrique Rojas analitza les diferències entre el caràcter, el tret i el temperament, i s’endinsa en la formació de la personalitat des de la infància fins l’edat adulta. Tanmateix realitza un estudi dels diversos trastorns de la personalitat; la immaduresa, la depressió, la histèria, el narcisisme, fins la timidesa patològica. En aquest recorregut, que va de la personalitat fins l’autoestima, és possible fer una petita aproximació al següent objectiu tan complex i difícil; conèixer-se a un/a mateix/a.

Pikara Magazine

Pikara Magazine proposa un periodisme de qualitat, amb perspectiva de gènere, protagonitzat per persones i històries que rarament apareixen en els mitjans de comunicació. Des d’aquest magazine es tracten totes les temàtiques socials i culturals que interessen amb una visió diferent; incisiva, inclusiva, compromesa, transgressora i, sobretot, divertida.

El Centre de Recursos i Documentació de les Dones disposa d’un Fons Documental especialitzat en temàtica de gènere que esta a l’abast de tota la ciutadania. Algunes de les temàtiques que podeu trobar són: Treball, Salut, Violència Masclista, Història, Literatura, Estadístiques, Coeducació, Usos del Temps, Noves Masculinitats, Prevenció de les desigualtats, etc.

Disposem de servei de prèstec, de manera que podeu llegir els llibres al mateix CRDD o a casa!

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s