La salut pública catalana oferirà la reconstrucció de clítoris a les dones que han sofert la mutilació genital femenina

La mutilació genital femenina (MGF) és reconeguda internacionalment com una violació dels drets humans de les dones i nenes, i és alhora una de les màximes manifestacions de violència masclista. La MGF comprèn tots els procediments que, de forma intencional i per motius no mèdics, alteren o lesionen els òrgans genitals femenins.

La pràctica de la MGF reflecteix una desigualtat de gènere molt arrelada, i constitueix una forma extrema de discriminació de les dones. És practicada majoritàriament en menors i constitueix també una violació dels drets de l’infant. Així mateix, viola els drets a la salut i els drets sexuals i reproductius, la seguretat i la integritat física, el dret a no ser sotmesa a tortures i tractes cruels, inhumans o degradants, i el dret a la vida en els casos en què el procediment acaba produint la mort.

La MGF és una pràctica molt dolorosa físicament i psicològicament i, lluny d’aportar cap benefici per la salut, té greus conseqüències a curt i a llarg termini. La MGF pot produir hemorràgies greus, problemes urinaris, quists, infeccions, infertilitat, complicacions en el part i mort de les nounades.

Davant d’aquesta violació dels drets humans i en concret dels drets humans de les dones, el Departament de Salut, el Departament de Benestar Social i Família i l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament han treballat conjuntament perquè la sanitat pública catalana pugui portar a terme la reconstrucció del clítoris a les dones i nenes residents a Catalunya que han patit la MGF.

Per rebre aquest tractament, les dones residents a Catalunya afectades per la MGF hauran de dirigir-se al Centre d’Atenció Primària (CAP) que els correspongui per zona. Aquells CAP que disposin d’unitat d’atenció a la salut sexual i reproductiva (ASSIR) atendran directament les dones que han patit la MGF perquè siguin derivades a l’hospital públic autoritzat per a fer la intervenció quirúrgica. En els CAP sense unitat ASSIR, es derivarà la usuària al centre més proper.

Una unitat mixta de professionals de ginecologia i cirurgia plàstica serà l’encarregada de dur a terme la intervenció, que té un abast fonamentalment anatòmic i funcional, si bé no es pot garantir la plena recuperació de la sensibilitat a la zona afectada. Les despeses derivades de l’operació seran assumides pel sistema sanitari públic català.

La reconstrucció de clítoris forma part del conjunt d’accions del Govern català per lluitar contra aquesta pràctica i acompanyar les dones i nenes afectades. La Generalitat de Catalunya ha articulat des de 2001 tot un sistema preventiu i d’actuació, transversal i de treball en xarxa, que és pioner al món per mitjà del Protocol d’actuacions per prevenir la mutilació genital femenina, impulsat per la Direcció General per a la Immigració.

Per tal d’incentivar la cooperació de totes les persones professionals implicades en la detecció i prevenció d’aquesta pràctica s’ha creat el Grup de Treball per l’abordatge de la MGF, que agrupa tots els departaments i organismes públics catalans compromesos en la seva eradicació i del qual l’ACCD forma part des de l’any 2011. Aquest grup de treball s’emmarca, alhora, dins de la Comissió nacional per a una intervenció coordinada contra la violència masclista.

 

Reproducció de l’Institut Català de les Dones

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s