L’oceanògrafa Josefina Castellví, guardonada amb el premi Català de l’Any

L’oceanògrafa Josefina Castellví va rebre dimarts el premi Català de l’any 2013. Castellví es va imposar en la votació final als germans Roca i l’activista Núria Gispert.

En recollir la distinció, en la gala que va tenir lloc al Teatre Nacional de Catalunya, la científica va assegurar que sent “molt estimada” amb el guardó i que el primer que va pensar quan va sentir el seu nom va ser “com pot ser que la gent m’estimi tant?”.

L’oceanògrafa va recordar els seus inicis a la recerca científica en llocs on “no volien dones, perquè una dona en un laboratori era la gent que rentava els tubs o feia les factures, però mai una científica”. Castellví va celebrar entre els aplaudiments del públic que, “ara, a l’Institut de Ciències del Mar, hi ha més dones que homes”.

La guardonada va comentar que, quan li van proposar dirigir la base espanyola Joan Carles I a l’Antàrtida, després que el promotor de la base, Antoni Ballester, patís un ictus cerebral, d’entrada no ho volia fer perquè “era una responsabilitat massa grossa”. Finalment, però, va acceptar la feina perquè trobava “un escàndol internacional que tot just comencéssim a tenir la base i la deixéssim abandonada”. Va assumir la tasca, tot i que era estrany: “Ens venien a veure què fèiem, no s’havia donat mai que hi hagués una base amb una dona“. Castellví va recordar que els 11 desplaçats a la base van “fer pinya” i van marcar la seva carrera.

Després de 18 anys de no haver estat a l’Antàrtida, on hi havia passat una dècada, la microbiòloga hi va tornar per rodar el documental sobre ella dirigit per Albert Solé Tura “Els records glaçats“, un viatge que ha definit com “el millor regal que m’han fet en tota la vida”.

Font: 324.cat

Més informació

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s